Движението в тунелите Топли дол“ и Правешки ханове“ на АМ

...
 Движението в тунелите Топли дол“ и Правешки ханове“ на АМ
Коментари Харесай

Пускат движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ в посока Варна

 

Движението в тунелите „ Топли дол “ и „ Правешки ханове “ на Автомагистрала „ Хемус “ в посока Варна ще бъде пуснато през юли, оповестиха от Агенция „ Пътна инфраструктура “.

 

За първи януари са подхванати спомагателни ограничения по отношение на противоположното пътешестване към София

 

 Оранжев код: Гръмотевични стихии и заплаха от градушки България 2 мин. Оранжев код: Гръмотевични стихии и заплаха от градушки  Идънред България събра 29 500 лева за Педиатричните отделения на УМБАЛ Бургас Advertorial 3 мин. Идънред България събра 29 500 лева за Педиатричните отделения на УМБАЛ Бургас  Бруталният побой над водач на рейс: Освободиха двамата арестувани България 2 мин. Бруталният побой над водач на рейс: Освободиха двамата арестувани  Ивелин Михайлов се извини на Тази сутрин 3 мин. Ивелин Михайлов се извини на " пробитите депутати " от " Величие ": И най-сериозните хора вършат неточности  Ген. Станчев: Вероятно има опасност, отправена към Бойко Борисов Тази сутрин 4 мин. Ген. Станчев: Вероятно има опасност, отправена към Бойко Борисов  Сблъсъкът сред трен и цистерна с гориво: Машинистите неведнъж подавали сигнал, в потрес са Тази сутрин 2 мин. Сблъсъкът сред трен и цистерна с гориво: Машинистите неведнъж подавали сигнал, в потрес са  Тази сутрин 4 мин. " Бялото злато на Хиос ": Застрашени ли са от изгубване мастиковите гори на гръцкия остров?  Оранжев код: Гръмотевични стихии и заплаха от градушки България 2 мин. Оранжев код: Гръмотевични стихии и заплаха от градушки  Идънред България събра 29 500 лева за Педиатричните отделения на УМБАЛ Бургас Advertorial 3 мин. Идънред България събра 29 500 лева за Педиатричните отделения на УМБАЛ Бургас  Бруталният побой над водач на рейс: Освободиха двамата арестувани България 2 мин. Бруталният побой над водач на рейс: Освободиха двамата арестувани  Ивелин Михайлов се извини на Тази сутрин 3 мин. Ивелин Михайлов се извини на " пробитите депутати " от " Величие ": И най-сериозните хора вършат неточности  Ген. Станчев: Вероятно има опасност, отправена към Бойко Борисов Тази сутрин 4 мин. Ген. Станчев: Вероятно има опасност, отправена към Бойко Борисов  Сблъсъкът сред трен и цистерна с гориво: Машинистите неведнъж подавали сигнал, в потрес са Тази сутрин 2 мин. Сблъсъкът сред трен и цистерна с гориво: Машинистите неведнъж подавали сигнал, в потрес са  Тази сутрин 4 мин. " Бялото злато на Хиос ": Застрашени ли са от изгубване мастиковите гори на гръцкия остров?

Ремонтът на тръбите напредва. Изпълнението на дейностите в оборудването не престават. От строителите е изтънчено да работят с цялостен капаците, с цел да може през идващия месец, когато трафикът става още по-интензивен придвижването и през двете уреди да се реализира без ограничавания.

В момента в тунел „ Топли дол “ се работи по подсилване на евакуационните галерии. Дейности се правят и по електрическите съоръжения и системите за сигурност, като в оборудването ще бъдат сложени близо 20 км кабели. Предстои да бъдат изпълнени асфалтови работи, а по-късно да се постави и пътната маркировка.

В „ Правешки ханове “ на Автомагистрала „ Хемус “ се построяват тротоарите, както и осветлението, дружно със захранващата с електричество прилежаща инфраструктура. Предстои полагане на последния асфалтов слой и на пътната маркировка.

Снимка: АПИ

През есента ремонтът на двата тунела ще продължи в тръбите за София. Очаква се той да бъде дефинитивно приключен през лятото на 2025 г. Ремонтните действия бяха инспектирани от инж. Стоян Николов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “. 

Снимка: АПИ

Основният ремонт на двата тунела в тръбите в посока Варна стартира през ноември предходната година. Тунел „ Топли дол “ е в употреба от 1985 година, а „ Правешки ханове “ от края на 90-те години на предишния век и до момента не са главно ремонтирани.

 

 

Тунел „ Топли дол “ е при 39-ти км на автомагистралата. Дължината на тръбата за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м. Рехабилитацията на оборудването планува създаване на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова обшивка и тротоарни блокове. Ще се извърши реорганизация на пътното платно и на порталните сектори на тунела, както и уголемение на тротоарите в тръбата за Варна.

Снимка: АПИ

За повишение на сигурността на оборудването се построяват две пешеходни евакуационни напречни връзки сред тръбите на оборудването. Ще се обновят асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и отвесната сигнализация. Ремонтът е предоставен след извършена социална поръчка по Закон за обществените поръчки. Изпълнител на главния ремонт на тунел „ Топли дол “ е „ ОРС - ИНФРАСТРУКТУРА “ ООД. Договорът е на стойност 42 617 853,59 лева с Данък добавена стойност.

Ограничението на скоростта е до 50 км/ч

Тунел „ Правешки ханове “ е при 54-ти км на Автомагистрала „ Хемус “ и е на към 1,8 км от пътния възел за Правец. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова обшивка, модерна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е възстановяване на отводняването.

 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР